yN LoveLy BudDieS

yN crEATioNs
smile always


Terpaksa pilih hanya 1 daripada 12 anak kembar yang dilahirkan



Ya Allah, memang kejam krajaan Repblik China....Kesian Umat islam d sana...JOM KITA BACA KAT enTry mRs VaLenTiNe

Labels: 4 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

GiVe AwaY B to B CoLLecTiOns is RuNniNg Now... 



SyaraTnya sgt2 muDah...meh La kwn2 B2B suMer..

yN nak TaG ....hehe tew tg sapew yg kena...:-



...GuDLucK sumeR...
Labels: 2 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

 ...MEnGUmUMkAn...
 Gempak Giveaway Hari Raya by Amercorner.Com


Giveaway!!!!giveaway!!!cepat!!cepat!!!...Sedang yN BW, tetiba yN terdampar kat ameercorner...terbaca lah giveaway nie..bfore this tak pernah lagi yN join GA dier.this time yN try sbg support la...nak meriahkan suasana gitu... Kali ini hadiah nya lain daripada yang lain sebab semuanya dari sponsor ameercorner.com 

Hadiah sgt menarik dan syaratnyew pun mudah...So apa lagi kowang...kita join la..

yN nak tag member yN la..hehe..yN kacow ae...:

   Syazatty
  HaiRy
dan sumer follower yN..

Labels: 2 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

ok dah bley kuar gambow dah...:)
Labels: 0 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

Plizz, bantuan2....naperyN follow tak kuar gambow..apakah nie prblem blog yN atau ni google problem...kepada sesiapa yg baru follow yN, yN dah follow kowang sumer..tp gambow tak kuar,..name pun tak kuar gak..

cuba tgk nie...mula2 yN follow..just kuar cam nie..nama n gambow yN tak dew..

Follow SOULMATE
SOULMATE  (http://soulmate-kami.blogspot.com/)
Name:
Photo:

Follow this blog
   More options

This site will be added to your Blogger and Friend Connect profiles on all the sites you've joined. You can also see updates on your Blogger Dashboard.

Keep your subscription private, but stay updated with this blog's posts on your Blogger Dashboard.
Labels: 2 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

Aku TeRJaH! AKu FolLow! ApaKaH iTu?
IniLAh diA mEmBer Baru yN

myideakini

SeDang Ku JaLan2..Ku LihaT sEgmeN My New BudDy nie..Segmen seNang..Nak JoiN, JOMMM!!

wooOOpSSss...yN naK tag mEmBer yN la..hehe..:-


Labels: 11 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

Nama : yN CrEATioNs
Nama penuh dan pasangan : WaHiDa & KhaLiL
tariKh BakaL disatukan : 19 OctoBer 2012M /03 ZuLhiJjaH 1433H
Cerita Saya : Saya selalu mengimpikan sebuah pelamin bergerk..di mana pelamin tu akan sentiasa bergerak secara slow motion mengelilingi dewan..kira mcm ala2 roler coster gitu..dgn cara camni, tetamu2 yg hadir dpt melihat kita dgn lebih mesra alam gitu..nanti tak der la tetamu yang kabur mata nak lihat pgntin kat pelamin, sebb duk jauH dr pentas pelamin..dihdpn pelamin (kiranya bawah platform)..ada alur kecil seperti mini kolam yang didlmnyer terdpt ikan2 emas yg cukup cute..dan yg paling best, sumer yg ada kat pelamin tu termasuk kerusi diperbuat drpada ais..tak yah pakai aircond atau kipas dah tau..sebb dh sejukkk...ais akn djdkan goodies juga buat tetamu...kat majlis tu juga akan ad salji halus yang jatuh mcm hujan renyai2...hehe..
kalo boley la..tp confirm kew ley tahan sejuk..hehe..

Hadiah : hadiah A or B ..heehee kalo dapat la...

Nie CeLoteH yN gara-GaRa naK joIn ConteSt teMan baRu yN laa..HadiaH saNgat2 heBat, laiN dr contest2 yg Lain..yN nak try La dan nie tanDa suPPort yN padA teMan baRu yN nie...JOm!!! korang KIta joiN coNtest cik SURIA

SeLAmaT meNcuBA..
Labels: 9 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

JoM HIV tEsT

SuMbeR NeneK GoOgLe



yN crEATioNs
smile always

..PEMERIKSAAN BAKAL PENGANTIN..
DI TERENGGANU

SENARAI KLINIK  KESIHATAN KERAJAAN DI NEGERI
TERENGGANU


DAERAH KUALA TERENGGANU : 
  1. KK Hiliran                      09-6232732     Isnin, Selasa, Rabu     2-3.30ptg
  2. KK Batu Rakit                09-6696133     Isnin, Selasa, Rabu     2-4ptg
  3. KK Kuala Terengganu    09-6227857     Isnin, Selasa, Rabu     2-4ptg
  4. KK Bukit Tunggal           09-6664033     Isnin, Selasa, Rabu     2-4ptg
  5. KK Seberang Takir         09-6663333     Isnin, Selasa, Rabu     2-4ptg
  6. KK Manir                       09-6151533     Isnin, Selasa, Rabu     2-4ptg


DAERAH MARANG :-

  1. KK Marang                     09-6182216     Rabu                         2-4ptg
  2. KK Bukit Payong             09-6191333    Rabu                         2-4ptg

DAERAH DUNGUN :-

  1. KK Kuala Abang             09-8442333    Rabu & Khamis         2-4ptg
  2. KK Bukit Besi                 09-8337236    Ahad & Rabu             2-4ptg
  3. KK Ketengah Jaya           09-8200233    Isnin & Rabu             2-4ptg

DAERAH KEMAMAN :-

  1. KK Kertih                         09-8261333    Isnin, Selasa, Rabu   2-4ptg
  2. KK Kuala Kemaman         09-8683659    Isnin, Selasa, Rabu   2-4ptg

DAERAH BESUT :-

  1. KK Kuala Besut               09-6919333     Rabu                       2.30-4.30ptg
  2. KK Kg. Raja                    09-6956341     Khamis                     8.30-1ptg
  3. KK Pasir Akar                 09-6935373     Rabu                         2.30-4.30ptg
  4. KK Jertih                         09-6971433     Ahad                       8.30-12.30tgh
  5. KK Jabi                           09-6941288     Isnin & Khamis         2.30-4.30ptg

DAERAH SETIU :-

  1. KK Permaisuri                09-6099333      Ahad                       8-4ptg
  2. KK Rahmat                     09-6663733      Isnin                       9-12tgh
  3. KK Seri Langkap            09-6571997      Khamis                     9-12tgh

DAERAH HULU TERENGGANU :-

  1. KK Ajil                           09-6861633       Selasa                     2-4ptg
  2. KK Telemong                  09-6142997       Rabu                     2-4ptg
Semua bakal pengantin dikehendaki membuat TEMUJANJI terlebih dahulu bagi mendapatkan perkhidmatan Saringan HIV di mana- mana Klinik Kesihatan yang telah ditetapkan samada melalui telefon atau datang sendiri ke kaunter. Setiap klinik telah menetapkan sasaran sebanyak 30 ujian sahaja sehari.
Dengan Arahan
Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama
Terengganu & Pengarah Kesihatan
Negeri Terengganu
yN crEATioNs
smile always

SaLam RamADhaN 1433H



RaMadHan...Salam RamAdhaN buAt semua Umat IslaM di Dunia ini..Moga RamAdHan kali iNi memBeriKAn seRibU keiNsaFAn buaT kita Semua.MogA RamaDhan MenJadi peMAngkiN utkUk kiTa tambaHkaN ibadaH sebagai Hamba Allah S.W.T...amin..

**p/s : Ramadhan 1433H, Ramadhan terakhir buatku sebagai gadis...insyaAllah Ramadhan 1434H, diri ini sudah bergelar istry....amin
Labels: 0 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always




Salam Takziah Buat Bonda Ust Sy NorhiSyam Tuan Padang yang telah mehembuskan nafas yang terakhir pada tanggal 28 Sya'ban 1433H bersamaan 18 Julai 2012M..


AlFatihah Buat AllahyarHamah Ibunda Ust Syed NorHisyaM tUan PadaNg


SemoGa roHnya bersama dengan roh golongan orang2 yang soleh..Amin





Labels: 1 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

SiaPaKah Ini..?
PastiNya anda sumer telah mengenalinya kan..kan..kan...:)


syed norhisyam

Beliau bermula melangkah untuk menjana minda masyarakat dalam rangkaian syarikat penyiaran berbayar ASTRO dalam channel Astro OASIS saluran 106..


senyum Itu seDekah..

 yN sebenarnya bukan lah nak intoduce panjang2 pasal Ustaz Syed NOrhiSyam nie..cuma yN nak ajak sumer JOM jenguk Blog Ustaz Syed NorHiSyam..


Mesra Alam gitu kan ustaz..

 Ustaz Syed NorhiSyaM nie sudah mempunyai 2 orang caHaya Mata...boy and girl...and dengar nyer bakal menimang sorang lagi baby, insyaAllah dalaM 8 bulan dr sekarang..Alhamdulillah..


Bapa Mithali disaMping istery solehah (kak Onah)

yN and familY tersangat memiNati cara penyampaian beliau..ringkas dan mudah difahami..setanding dengan para ustaz lain yang kini semakin diterima masyarakat di malaysia...Malah family mertua yN pun juga meminati beliau..Alhamdulillah, syukur yN diberi peluang untuk menjadi sepupu beliau sejak lahir sampai sekarang dan buat selamanya..Beliau seorang budak yang baik masa kecik...yN berbangga dengan usaha beliau daLam menyampaiKan dakwah..Moga beliau dan family (kak Onah dan anak2) diberkati Allah selalu..amin..

**p/s : abg hisyam, kak onah..nanti jemput majlis nikah, kenduri and majlis bertandang ida ae..nanti ida bagi kad jemputan..:)
Labels: 2 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

HoUse...KoraNG lebih selesa rumah yang macamana,..? TarraCe HOuse, Flat, ApartMent, BuNgaLow, or kampuNg HoUse....hmmm..yang pastinyew, mestilah kiter lebih selesa dengan our own HoUse kan,..even makcik2 and pakcik2 kat kampung, rata2 lebih selesa tinggal di rumah mereka sendiri walaupun tak der keperluan asa yang mencukupi, kan kan kan...:)


maCam HeLLo KiTtY cafE jew..
HoUse...bila cakap pasal HoUse jew,...mesti kiter fikirkan budget..ye la..memandangkan hartanah sekarang yang senantiasa meningkat harganya, maka ramai di antara kita mengambil inisiatif yang disediakan oleh government untuk memiliki their own HoUse..kan kan kan...

nie like Office jew kan..

HoUse..dalam duk sibuk2 ngan persiapan kejew opis and wedding, baru teringat pasal HoUse nie..dulu pernah gak la terfikir, last choice if tak sempa cari umah, i'm stay kat my MothEr iN Low HoUse jew la..memang tak dew masalah nak stay kat sana..My mother iN low (umi) and family terrsangat sangat baik..bukan per, tak nak beban kan abanjew la..


nice architecture design..
HoUse..actually yN tak kesah nak duk umah aper pun, kampung HoUse ker, mOderN HoUse kew..sewa ker beli ker...sumer nyew ikut kemampuan la..cian abanje..yN cayang diew..tak mau bebani diew..


awesome...!!..simple tapi...harga..:)

HoUse...Ya Allah, Kau permudahkan lah segalanya buat kami...amin...apa yang penting yN terima seadanya qada' dan qadar yang telah ditentukan..apa yang penting before this, yN dah usahakan dah untuk capai aper yang yN impikan, but still ingat Allah yang menentukan everything kat dunia ni utk yN..apa yang dikurniakn itu lah yang terbaikkk untuk yN...Alhadulillah..syukur..




yN crEATioNs
smile always


Ya Allah, Kau Kuatkan lah iman ku...untuk ku terus menjalani hidup di dunia ini...Kau lindungilah daku dari penyakit hati yang membinasakan diriku..Kau permudahkan lah pengrusan pernikahan ku Ya Allah..Kurniakanlah daku sebuah keluarga Mawaddah...amin..
Labels: 0 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always



99 Hari Lagi...Ya Allah PermudahkanLah segaLanya..Amin

yN crEATioNs
smile always

TerBaiK daRipaDA
HazWaN HaiRy


Contest ni adalah untuk mencari header yang mendapat LIKE banyak yang akan di upload melalui page like facebook PERSonEL Blog..tak kesah Lah ape jenis, corak dan warNa..

Apalagi, JOM segeralah taruhkan header korang senDiri...Kalau korang tak dak header, cepat-cepat buat jangan lepas peluang nak dapatkan TROFI....

Nak tau SyaRat-syAratNyew..Jom Klik

SemOga BerJAya Sumer..
...(P/S : yN tolong promosikan  ae diq Hazwan)...
Labels: 0 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

Last week yN Ronda-ronda fb yN..tetiBa terNampak La ikLAn baJu rayew..KuruNg Moden Jew..tapi pd yN it's look awesme..dsiGn menArik perHatiaN yN...actuAlly, yN susaH gaK naK cari dsign yang yN suka..tp biLa tengok baju nie..woowww..if yN diberi kesemPatan akaN yN belikan untuk adik-adik yN sorang sepaSang..

KOrang nak Tengok..Jom kiter Lihat..

Yang Nie paling yN suka..

yg nie simple tapi cukup menarik..maybe sebab colornyew kut..

pink, sesuai untuk si gadis..ayu jew..

simple, but still menarik..

bunga riben + kerawang di pinggang ..sesuai untuk pemakai yang bertudung bawah dada..
Hijau tetap menaawan..








Banyak Lagi design yang lebih menarik..termasuk jubah...nak liHat..jom kiter Terjah..


Labels: 0 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

Dalam kesibukan mencari idea for my majlis, tetiba ternampak satu banner ni..GA from Cik Jajika..
yN join la coz nak bagi support untuk Cik Jajika kitew nie....

Add caption

Nak tau hadiah, memang best...jom kLik...Gud Luck..!!
Labels: 12 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always

UnTuK PenGGuNa Internet Explorer


1. Open Internet Explorer. In Internet Explorer go to: Tools -> Internet Options
2. Cari "General" tab, Klik "Settings" untuk ker bahagian Temporary Internet files
3. Klik "View Files"
4. Maka Keluarlah list file kat dalam "Temporary Internet Files" . 
Pastu..Search for cookies: 
ad.yieldmanager.com,
content.yieldmanager.com
yieldmanager.com 
or yieldmanager.net
 and delete them. It's content.yieldmanager.com in our case. 

NOTE:Jika tak dapat mengenali mana satu yang perlu dideletekan, clear all sumer yang ada kat folder nie... 

 # Kat  "General" tab, klik "Delete" under Browsing History in the "Internet Options" dialog box. 
 # In the "Delete Browsing History" dialog box, click to clear all of the check boxes except for the Cookies  check box.
 # Click "Delete".
5.Close that window.
6. To access Internet Explorer's cookie options, select Tools -> Options -> Privacy tab. Then click on "Sites" button

7. Type in yieldmanager.com and click "Block" button. Perlu Juga add  yieldmanager.net to the list. 
Now both domain names should be listed in the "Managed websites" list. 


8. Click "OK" to save the changes. That's it!
Labels: 0 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always
....MemPErKenALkaN....



Nak tau Tak....Untuk contest kali ni HaZwaN HaiRy nak bagi penghargaan kepada semua folowers, readers yang setia dengan blog Hazwan Hairy nih tau...

MemanDangkan yN Baru jew tinjaU-tinJau Blog diq HazwaN nie...tenGok Ada cONtest, Hari Nie Last daY plak tu..Apa Lagi, sebAgai SalaM perKEnaLaN yN kaT diq HazwaN..

Jom Kiter tiNjau-tinjau Blog diq HaZwaN HaiRy nie..blog diq HazwaN saNgaT-saNgat meNAriK peRhaTiaN yN..diq HazwAN sangaT-saNgat KreAtif...apAtah lagi beLiau meMANg friENdLy oraNGnyew taw..sekali yN terJah kat Blog Diew, diew terus daTang and jadi FollowER yN..thANks HazwaN...guD Luck foR u...:)

yN tengok diew punYEr syaRAt pun, mudaH jew...

SYARAT-SYARAT
1. Anda mestilah FOLLOWERS blog ni

3. Letak header seperti di atas
4. tajuk " CONTEST KE 3 HAZWAN HAIRY"



Untuk contest ni apa yang saya nak anda buat adalah :
1. Buat satu enty dan Nyatakan kenapa anda suka masuk blog hazwan hairy?
    (kalau suka la ea klo xsuka buat2 suka ja xpe..aha xperlu pnjg berjela jnji kreatif)
2. Yang baru FOLLOW  :- 
 Nyatakan persaan anda bila 1stime masuk blog hazwan hairy?
3. Post link anda pada entry ini.

4. Kalau boleh war2 kan kepada rakan2 blogger anda yang lain.

pemenang akan di kira berdasarkan "AYAT KREATIF" dan padat 


KoraNg Nak tahu, Hadiah yang diSediakan bagus-bAGus Juga tau..jOm click siNi...untuk TinJau apaaalaaaah Hadiah Nyew yew...

Apa pun diq HairY, Salam UkhuWah dari yN...:)



Labels: 29 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
yN crEATioNs
smile always
PenGertiAN...


Maskahwin atau nama lainnya MAHAR adalah pemberian yang wajib dilafazkan ketika akad nikah dan wajib diberi oleh para suamy kepada isterynya setelah sah diijabkabulkan.

Firman Allah S.W.T. dalam surah An-Nisa', ayat 4 :-

yang bermaksud :-
"Berikanlah kepada orang-orang perempuan itu maskahwin mereka".

Menurut Abu Hanifah, isteri berhak mendapat mahar apabila akad nikahnya  sah. Manakala dalam mazhab Syafi’e pula diwajibkan mahar bukan disebabkan akad nikah yang sah sahaja tetapi juga dengan persetubuhan. Sekiranya akad nikah tersebut fasid ( tidak sah ), suami tidak wajib memberi mahar kepada isteri melainkan setelah berlakunya persetubuhan.   Maskahwin tidak dihadkan oleh syarak berapa banyak yang perlu disediakan oleh para suamy kepada isterynya. Banyak atau sedikitnya maskahwin ini adalah bergantung kepada situasi keadaan dan ekonomi keluarga kedua-dua belah pihak. Terpulang lah kepada kedua belah pihak untuk menetukannya mengikut kemampuan masing-masing. 


Adapun maskahwin ini juga ditentukan mengikut taraf pendidikan pasangan atau darjat keturunan pasangan yang mana menyebabkan kerumitan bagi pihak suamy untuk menyediakan maskahwin tersebut hanya kerana tidak berkemampuan untuk menyediakannya. Hukum syarak tidak menggalakkan maskahwin yang terlalu tinggi sehingga menyebabkan kesulitan bagi pihak suamy.


Kenapa mahar dimahalkan. Ini berlaku kerana masyarakat cintakan kebendaan dan kesucian. Mereka mahu nama dan kemegahan daripada taat kepada perintah Allah. Ini terjadi kerana iman lemah dan cinta dunia bersarang dalam hati. Akhirnya masyarakat yang tidak mengamalkan agama pasti akan dihancurkan, oleh amalan mereka sendiri.

Jikalau kita ingin kebaikan dan keberkatan di dalam perkahwinan, maka mudahkan lah ia. Semakin hampir pernikahan itu seperti pernikahan anaknya Nabi Muhammad iaitu Fatimah, maka semakin berkat lah ia. Perkahwinan Ali dan Fatimah dijalankan dengan sederhana sekali. Ali tidak mempunyai apa-apa pun untuk berkahwin. Dia hanya mempunyai sebuah perisai perang yang dijadikan mahar buat Fatimah.



Riwayat Abu Daud, sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud :-
"Sebaik-baik maskahwin adalah yang lebih rendah".

Riwayat Ahmad, sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud :-
"Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya".

Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :

"Carilah untuk dijadikan maskahwin walaupun sebentuk cincin yang diperbuat daripada besi ." 
( Riwayat Bukhari )

Dari hadith di atas nyatalah bahawa maskahwin boleh dijadikan daripada apa sahaja asalkan benda itu berguna dan berfaedah sama ada berupa wang ,barang atau sesuatu yang bermanafaat sebagaimana diberitakan Rasulullah s.a.w. pernah mengkahwinkan seorang lelaki yang tiada memiliki sesuatu pun untuk dijadikannya maskahwin lalu Rasulullah s.a.w. bertanya kepada lelaki itu, adakah pada engkau (hafaz ) sedikit daripada ayat Al-Qur'an, lelaki itu menyahut bahawa ia mengingati beberapa surah kemudian Rasulullah s.a.w. pun mengahwinkan lelaki itu dengan bermaskahwinkan surah yang diajarkan kepada perempuan yang bakal menjadi isterinya.


**RUJUKAN : CARA HIDUP ISLAM



MAhaR

MaHar MisiL :- Mahar yang dinilai mengikut maskahwin saudara perempuan yang telah berkahwin lebih dahulu dan hendaklah yang dinilai sama dengan maskahwin keluarganya yang paling dekat seperti kakak. Di samping itu, perlu juga menilai keadaan perempuan itu sendiri dari aspek keagamaan, keilmuan, kecantikan, kekayaan, pelajaran, dan lain-lain.

MaHar MussammAr :- Mahar yang telah ditetapkan dan telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak dengan tidak memandang kepada nilai maskahwin saudara perempuan itu.

Ulama’ telah bersepakat bahawa mahar  musamma wajib dibayar oleh suami apabila berlaku salah satu daripada perkara-perkara berikut :- 


1) Berlakunya persetubuhan di antara suami isteri. 
2) Kematian salah seorang di antara mereka sama ada suami atau isteri.


Mas Kahwin Dan Pemberian Menurut Peruntukan Undang-Undang Keluarga Islam Mengikut peruntukan seksyen 21 ( 1 )  dan ( 2 ) dalam Akta Undang-Undang Keluarga Islam ( Wilayah Persekutuan ) 1984 (Akta303 ) berbunyi seperti berikut  :- 
   
(1)   Mas kahwin hendaklah biasanya dibayar oleh pihak lelaki atau wakilnya kepada pihak perempuan atau wakilnya di hadapan orang yang mengakadnikahkan perkahwinan itu dan sekurang-kurangnya dua orang saksi lain. 

(2)  Pendaftar hendaklah, mengenai tiap-tiap perkahwinan yang hendak didaftarkan olehnya, menentu dan merekodkan :- 

a) nilai dan butir-butir lain mas kahwin
b) nilai dan butir-butir lain pemberian
c) nilai dan butir-butir lain apa-apa bahagian mas kahwin atau pemberian atau kedua-duanya yang telah dijanjikan tetapi tidak dijelaskan pada masa akadnikah itu, dan tarikh yang dijanjikan untuk penjelasan
d) butir-butir cagaran yang diberi bagi menjelaskan mas kahwin atau pemberian







yN GbOOk